Tranzitia culturii noastre de la vanator/ culegator la constructor a fost explicata de foarte mult timp de oamenii din cercurile stiintifice, iar termenul inventat de acestia pentru a explica intreg procesul a fost „Revolutia Agricola”.
Ei bine, specialistii au explicat in urmatorul mod: inainte de revolutia agriculturii, oamenii nu stiau cum sa faca agricultura si nici nu cunosteau vreo practica in acest sens. Omenirea era caracterizata de indivizi culegatori sau vanatori. Insa, odata ce au descoperit domeniul agriculturii, acestia au fost capabili sa se aseze numai intr-un anumit loc si sa formeze civilizatii. Astfel, Revolutia Agricola a fost fundatia de la care a pornit civiliatia din ziua de azi.
Nu a fost o revolutie
Asadar, explicatia este spusa in asa fel incat sa credem ca un grup de oameni si-a dat seama ca agricultura este o modalitate mai buna de a trai. Odata ce oamenii au prins cunostintele despre agricultura si s-au oprit din vanat sau cules prin metode primitive, acestia au stabilit o practica mai buna de trai. In acest sens, omenirea a reusit sa isi dea seama care este este destinul adevarat al omului si au preluat agricultura cu nerabdare. Ei bine, acest mit a patruns in cultura noastra incepand cu secolul XIX, cand ganditorii acestor timpuri au sprijinit ideea ca civilizatia reprezinta un destin divin al omenirii. Cu toate acestea, Revolutia Agricola nu a fost o revolutie si nu are nimic de-a face cu agricultura.
Agricultura a fost practicata in moduri si forme diferite de mii de culturi diferite de pe glob. Agricultura nu este o civilizatie unica. Revolutia Agricola nu a avut nimic de-a face cu agricultura si nu a fost despre oameni si despre o modalitate mai buna de trai. A fost vorba despre o singura cultura care incepea sa stea la baza unei civilizatii noi care avea un potential foarte mare de a se dezvolta. Civilizatia nu s-a raspandit pentru ca a fost o idee buna, ci s-a extins prin forta.