Motorul electric reprezinta un dispozitiv electromecanic care are ca scop transformarea energiei electrice in energie mecanica. Acesta este alcatuit din doua componente, anume statorul si rotorul. Statorul reprezinta partea fixa a unui motor, in timp ce rotorul este partea mobila. Motoarele electrice sunt impartite in motoare de curent continuu si curent alternativ, acestea din urma fiind impartite, la randul lor, in motoare sincrone si asincrone. Motoarele de curent continuu sunt clasificate in motoare in serie, derivate, mixte diferentiale si mixte aditionale. Motorul electric mai este numit si electromotor.
Inventatorul motorului de curent continuu este Zenobe Gramme, care in 1873 a conectat un generator de curent continuu la un altul similar. Acest tip de motor are pe stator bobinele polare si polii magnetici, astfel aparand campul magnetic de excitatie. Un colector este amplasat pe axul motorului, acesta avand ca rol schimbarea sensului curentului.
Principiul pe baza caruia functioneaza motoarele de curent alternativ, anume principiul campului magnetic invartitor a fost descoperit de catre binecunoscutul Nikola Tesla in 1882, care un an mai tarziu avea sa proiecteze un motor de inductie bifazat. Aceste motoare pot fi sincrone sau asincrone.
Motorul electric este disponibil intr-o varietate mare de puteri, astfel ca poate fi folosit pentru mai multe tipuri de aplicatii. Astfel, acestea sunt utilizate drept componente electronice (pentru imprimante sau hard discuri) pana la actionari electrice de puteri foarte mari (pentru macarale sau locomotive). Acestea sunt produse la scara larga si pot fi achizionate de la diferite firme de productie, precum bracomotoareelectrice.ro. Pentru alegerea motorului electric potrivit, deoarece are utilizari variate si diferite (aparate electrocasnice, medicinale, agricole, industriale etc) trebuie luate in vedere mai multe elemente, precum tensiunea, puterea, viteza.
Tensiunea este determinata de tensiunea retelei electrice de distributie ori a instalatiei electrice din cladirea in care s-a montat electromotorul. Foarte importanta este stabilirea puterii electromotoarelor – regula este ca electromotorul sa aiba o putere egala sau apropiata de puterea pe care utilajul il deserveste. Aceasta regula nu se refera doar la costul electromotorului, ci mai mult la asigurarea unui randament optim la care electromotorul trebuie si poate sa lucreze. Un motor electric supradimentionat va functiona cu un randament scazut, adica va consuma permanent si inutil pentru propriile sale nevoi mari de consumare energia electrica, atat activa, cat si reactiva, decat in comparatie cu un motor electric de dimensiuni mai mici, potrivit utilajului pe care il deserveste.
Datorita acestor caracteristici, motorul electric este folosit intr-o varietate de aplicatii si meserii.