Pentru a ne intelege cu cei din jurul nostru trebuie sa comunicam. Dupa cum ati observat, cu siguranta, comunicarea este temelia oricarui tip de relatie, indiferent daca vorbim despre o relatie de dragoste, de prietenie sau de colegialitate. Este normal sa fie asa si toti oamenii trebuie sa comunice cat mai mult. Conceptul de comunicare reuseste sa ne deruteze de multe ori deoarece are foarte multe ipostaze.
Pentru inceput ne gandim ca momentul in care comunicam este momentul in care purtam un dialog cu o alta persoana in scopul lamuririi unor probleme. De fapt, comunicarea este un proces prin intermediul caruia un individ transmite diferiti stimuli pentru a schimba comportamentul unor indivizi care au rolul de receptori.
Se pare ca semnul nu este un mijloc de transmitere a informatiei ci si un mijloc de elaborare. Comunicarea poate fi de natura nonbervala, verbala sau paraverbala.
Comunicarea nonverbala are un rol foarte important, mai ales in momentul dansului. Comunicarea nonverbala are legatura directa cu miscarea, gesturile, mimica sau postura in care oamenii isi dezvolta activitatile. O modalitate de transmitere a unor informatii este dansul. Prin intermediul dansului reusim sa transmitem forte multe lucruri despre personalitatea noastra. Din acest motiv, postura in care stam este mai mult decat importanta. Puteti sa invatati care este postura corecta participand la un Curs de Dans pe Latino-Time. Dansul face parte din domeniul artei si se afla in stransa legatura cu comunicarea nonverbala. Prin intermediul mimicii se transmite starea interioara a dansatorului, catre public.
Dansul are legatura directa cu expresivitatea. In momentul in care vorbim despre dans vorbim si despre principiul expresivitatii care consta in miscarile interioare care corespund miscarilor corporale. Aceste miscari se produc involuntar si in paralel pot progresa o data cu alte miscari spontane sau naturale intentionate. Miscarile expresive sunt miscarile care se produc neintentionat, involuntar, care vin de la sine, in timp ce miscarile simbolice sunt miscarile intentionate pe care le facem voluntar.
Prin intermediul miscarilor neintentionate se manifesta miscarile care redau caracterul si spiritul dansului. De exemplu, la anumite tipuri de dans, cum ar fi Rumba, dansatorul trebuie sa exprime o atmosfera plina de senzualitate si de erotism, in timp ce miscarile trebuie sa fie moi, ample su curtenitoate la adresa partenerei. Ei bine, aceste lucruri fac parte din comunicarea nonverbala care se face odata cu dansul. Dansatorul este cel care trebuie sa gandeasca care ar putea fi efectul miscarii pe care isi doreste sa o execute si pentru ca gesturile sale sa transmita publicului masajul dorit.