Un secol in urma, un comediant al filmelor, Charlie Chaplin, folosea anumite trucuri de filme pentru a convinge spectatorii ca avea o sincronizare aproape stranie. In comediile sale scurte, ar fi prins o caramida fara sa o vada sau sa rateze sa fie lovit in cap cu un ciocan chiar daca nu avea nici o idee ca era ascuns pe partea cealalta a usii.
Decenii mai tarziu, oamenii de stiinta i-au descoperit trucul, acesta filma scenele invers, arunca caramida in sus si mergea inapoi prin usa apoi derula scena in directie opusa, ceea ce facea era practic magie. Faptul este ca desi credem ca putem sa ne dam seama tot timpul cand un videoclip este derulat invers, nu putem sa ne dam sea,a dar computerele ar putea avea alta poveste. Oamenii de stiinta din Institutul de Tehnologie din Massachusetts, invata acum computerele sa foloseasca cozile dinamice fizicii ale vietii pentru a spune diferenta intre videoclipurile ce merg inainte si invers.
Nu este la fel de usor pe cum suna
Au produs un nou algoritm care potrivit unei lansari, detecteaza in medie, aproximativ 80 la % cu acuratete daca o piesa de videoclip merge inainte sau inapoi.
Algoritmurile incearca sa detecteze schimbari subtile in videoclipuri care ar putea fi considerate alocare a miscarii si directiei. Scopul este sa vezi si sa intelegi ceea ce te astepti sa se intample in lumea fizica si ceea ce nu este.
William Freeman, un profesor a stiintei computerelor si inginerie la MIT, a descris munca ca si invatarea structurii in lumea vizuala. Pentru a studia perceptia formelor, ai putea inversa o fotografie pentru a face totul care este alb-negru si negru-alb, apoi sa verifici ceea ce poti vedea si ce nu. Aici faci un lucru similar, dand timpul inapoi, apoi vazand ce este nevoie pentru a detecta schimbari.