Cu fiecare zi ce trece, omenirea devine din ce in ce mai curioasa si mai cunoascatoare in anumite domenii. Tehnologia descoperita ne face viata mult mai spla. Cu toate acestea, descoperirile din tehnologie nu ne ajuta sa contracaram elementele Mamei Natura. Dezastrele naturale precum tornadele, cutremurele sau eruptiile vulcanice sunt doar cateva din fortele naturii care ne lasa fara suflare.
Tornadele mai sunt cunoscute si sub numele de cicloane. Acestea se formeaza cand un front de aer uscat se misca intr-o directie si un front de aer umed se misca in directia opusa. Drept rezultat apare o coloana de aer care se invarte la viteze foarte mari. Puterea acestor fenomene naturale este masurata pe scala Fugitive. Aceasta masoara intensitatea tornadelor si se bazeaza pe pagubele realizate. Tornadele pot fi incadrate in una din umratoarele categorii: F0, F1, F2, F3, F4 si F5.
Tornadele de tip F0, au viteza vantului destul de redusa si provoaca pagube estetice. Pe de alta parte cele din categoria F5 ajung la viteze de pana la 419 km pe ora si provoaca pagube foarte mari.
De obicei doar 2% din 1000 de tornate ajung sa fie de categoria F4 sau F5. Printre cele mai periculoase tornade putem enumera:
Tristate Tornado
De obicei tornadele calatoresc in „familie”, dar aceasta tornada a reusit sa devasteze 10 orase. Aceasta a fost o tornada de tip F5. Viteza vantului a ajuns pana la 350 km/h. Aceasta a parcurs statele Mississippi, Indiana si illinois pe data de 18 martie 1925. A fost cea mai distrugatoare tornada pana in anii ’50. Mai bine de 700 de oameni au murit in urma acesteia.
Daulatpur & Saturia Tornado
Pe data de 26 aprilie 1989 aceasta tornada a lovit cu aceeasi viteza cu care a lovit tornada Tristate. Aceasta a lasat fara casa mai bine de 80000 de oameni, a ucis peste 1400 de persoane si a ramani mai bine de 7000 de locuitori.